sarskansivut

Autoilla mennään ja pyörällä pääsee, vai pääseekö?

Mainokset

Todellakin näyttää siis siltä, että Amerikka kulkee pyörillä. Autoja on joka paikassa ja jokaisella on auto. Parkkipaikkoja on valtavasti, mutta silti ne eivät tunnu riittävän mihinkään.
Kun saavuimme viisi viikkoa sitten(!) Athensiin, silmiinpistävää oli varsin arvokkaiden autojen vilahtelu kampuksella. Yleensä kuskina nuori mies tai nainen. Lyhyen seurannan jälkeen näytti myös siltä, että kuskina olivat erityisesti aasialaiset nuoret. Opiskelijoita vai? Vanhempien rahoilla vai?

Athens News oli tehnyt viime viikolla saman havainnon ja olettamuksemme osui oikeaan. Aasialaiset opiskelijat, jotka tulevat tänne tutkinto-opiskelijoiksi hankkivat hieman arvokkaimpia autoja kuin keskiverto amerikkalaiset tällä aluueella. Uudet mersut, BMWt ja Audit vaihtavat omistaa Columbuksen autoliikkeissä. Auto maksetaan yleensä käteisellä. Nämä nuoret ovat varakkaiden vanhempien lapsia, jotka tulevat hakemaan aasiassa arvostetun koulutuksen täältä. Mukanaan heillä on iso tukku rahaa. Jotkut perheet antavat mukaan siis autorahat ja opiskelurahat. Autot ovat kolme kertaa halvempia täällä kuin esim. Kiinassa, joten hintataso houkuttaa hankkimaan heille kohtuuhintaisen mutta hyvän auton.

Julkisilla ei kulje juuri kukaan. No, ehkä muutamat autottomat turistit vesisateella. Paikallisbussit ajavat säännöllisesti ympäri kaupunkia, enimmäkseen tyhjillään. Vuoroja on hyvin ja reitit kattavia. Paikallisbussit ovat ns. pikkubusseja ja ovat kyllä käteviä siirtymisiin. Matkustaminen on halpaa. Pari dollaria Nuutisen perheeltä Walmarttiin ( noin 3 mailia).

Yliopiston kampuksella ajavat omat bussit, jotka kuljettavat opiskelijoita ja opettajia luentosaleihin sekä asuntoihin. Melko vähän niissäkin on matkustajia, saa nähdä miten matkustajamäärä muuttuu kun sateet alkavat. Lisäksi yliopiston kuljetuspalveluyksikkö tarjoaa kuljetuksen parkkipaikoilta työhuoneille tai luentosaleihin. Erilliset bussit on sitten niille, joilla on lääkärin todistus ovelta ovelle kuljetukseen. Kaiken tämän tarjoaa yliopisto.

Lapsia ei saa laittaa kouluun yksin. Heidät on tuotava kouluun tai saatettava koulubussille. Bussit kulkevat hyvin ja ainakin melkein aikataulussa. Koulubussi on myös etuoikeutettu liikenteessä. Kun bussi pysähtyy, ja kuski laittaa kattovilkut päälle, koko liikenne ympärillä odottaa lasten nousua tai poistumista bussista!

Taksit eli cabit ovat yksityisten firmojen ylläpitämiä eli puhelimessa on oltava parin komen taksin numero. Meidän luottofirma Green Cab palvelee 24/7, mutta autoja on ajossa noin 4. Onneksemme auto on aina (pari kertaa) tullut kun  on jouduttu siihen turvautumaan. Taksimaksu on 6 dollaria noin 3 mailin matkalta.

Pyörällä pääsee kätevästi, mutta paikoitellen tiet ovat kapeita ja pyöräily hankalaa. Oikeilla reittivalinnoilla pyöräily on kampusalueella nopein kulkuväline. Tosin omat vaaransa pyöräilyssäkin. Viime viikon keskiviikkona olimme tulossa uimasta kun uimakassi jäi pyörän vanteen ja pyörän väliin. Pyörä pysähtyi samantien ja minä jatkoin matkaani tangon yli asfalttiin. Naama, käsi ja polvi ovat nyt ruvella mutta niillä selvisin- kiitos kypärän! Pyörä onneksi säilyi ehjänä, joten matka jatkuu!

Moottoritiellä oli tänään paikoitellen myös ruuhkaa. Vaikka kaistoja on yhteensuuntaan 3-4, jonot seisoivat ruuhkassa. Me onneksemme matkasimme ns. vastakarvaan ja Athens-Aurora-Akron- Columbus- Athens turnee meni onnistuneesti!  

Mainokset

Mainokset