Halloween – syksystä kohti talvea

Vaikka Halloweenin juhlinta varsinaisesti keskittyy lokakuun viimeiselle päivälle, on valmisteluja tehty jo kuukausi. Lokakuun alusta alkaen olemme saaneet ihailla valtavia kurpitsoja talojen kuisteilla ja kauppojen pihoilla. Itsekasvatetut kurpitsat laitetaan kaikille näytille kypsymisen jälkeen ja syödään sitten Halloweenin aikaan.

Halloween on alun perin kelttiläinen Samhain juhla, jota juhlittiin valoisan ajan päättymisen ja pimeän ajan alkamisen taitekohdassa. Uskottiin, että ennen pimeää aikaa pahat henget pitää ajaa pois pukeutumalla pahojen henkien mukaisiin vaatteisiin ja maskeihin ja välttyä siten paholaisten hyökkäyksiltä.

Amerikassa juhla-aikaa kutsutaan myös syksyn juhlaksi (Fall Celebration) ja siihen liittyy monia sadonkorjuuseen liittyviä perinteitä. Kurpitsatuotteita on koko lokakuun myynnissä mitä erilaisimmissa muodoissa: kurpitsasuklaata, kurpitsakeksejä, kurpitsapiirakkaa, kurpitsakahvia, kurpitsaolutta jne.

Pukeutuminen ja maskit hieman laajemmassa merkityksessä on yksi Halloweenin tunnusmerkeistä. Koko Halloween viikonloppua edeltävällä viikolla on erilaisia pukujuhlia ja tilaisuuksia, joissa ihmiset pukeutuvat mitä erilaisimpiin asuihin. Kaupoissa on suuret määrät asuja ja jopa erityisiä kauppoja perustetaan Halloween -asujen ostoa varten. Paljon asuja ja koristeista valmistetaan myös itse erilaisissa työpajoissa.

Lapsiperheiden yksi kohokohta on trick or treat – karkki tai kepponen kierros, joka eri kaupungeissa järjestetään eri aikaan ja eri päivänä, usein torstain ja lauantain välillä. Jokaisen kaupungin verkkosivuilta voi lukea, mihin aikaan on soveliasta käydä trick or treat kierroksella.  Täällä Athensissa kierros oli torstaina klo 5.30-6.30 ja vilkkain alue oli East eli itäisen kaupungin alue, jossa on paljon omakotitaloja vierivieressä. Talot oli puettu myös Halloween asuihin samoin kuin asukkaat myös. Ne asukkaat, jotka halusivat osallistua tapahtumaan odottivat pihalla karkkiensa kanssa. Ne, jotka eivät, laittoivat oveensa luurangon. Lapset kulkivat pienissä ryhmissä tai yhdessä vanhempiensa kanssa talosta taloon ja pyysivät luvan  trick or treat.

WP_20151029_041WP_20151029_052

Athens tunnetaan myös opiskelijoiden Halloween kaupunkina. Vuosittain pidettävä Block party houkuttaa tuhansia opiskelijoita ympäri osavaltiota juhlimaan Athensin kaduille. Kaupungin pääkatu Court Street on suljettu lauantai-iltapäivästä sunnuntaihin juhlien takia.

Juhlintaan kuuluu paraati, musiikkiesityksiä, paras puku – äänestystä jne. Bileet järjestetään yhteistyössä Athensin kaupungin, yliopiston ja satojen vapaaehtoisten voimin. Alkuillasta kulkijoita oli jo ihan mukavasti -mitä lie ollut sitten öiseen aikaan?

Tämän vuoden paraatissa oli erilaisia käsintehtyjä taideteoksia, nukkeja ja muita hahmoja. Mukana oli myös performansseja ja musiikkia.

IMG_5065 IMG_5067

Nyt ei sitten muuta kuin Happy Halloween!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s