Suomi amerikkalaisessa elämänmenossa

Näin itsenäisyyspäivän vastaanottoa seuratessa on hyvä kirjailla kokemuksia siitä, miten Suomi ja suomalaisuus ovat tulleet meitä vastaan syksyn aikana.

Suomalaisia ei Athensissa ole kovin montaa, mutta jokaiseen maailman kolkkaan eksyy muutamia suomalaisia. Heti saavuttuamme tänne tapasimme Jarviksen perheen, jossa suomea puhutaan perheen äidin kotikielen ansiosta. Olemme saaneet tutustua perheeseen matkamme aikana ja saaneet yhdessä viettää useita mukavia ja mieleenpainuvia hetkiä! Kiitos Sirpa ja Scott perheineen!

Lisäksi Athensissa opiskelee ainakin kaksi suomalaista nuorta. Toinen on nähty vain vilaukselta  emmekä ole häntä opinneet tuntemaan. Petjan koulun lähellä on ns. Suomi-talo. Siinä asustaa suomalaisten vanhempien Kaliforniassa kasvanut matematiikan jatko-opiskelija. Saimme vaihtaa hänen kanssaan muuman sanan Trick and Treat kierroksella. Hän vaalii suomalaisuutta ja puhuu kieltämme hyvin.

IMG_5017

Suomi-talo Athensissa. Lähes suomalainen matematiikan jatko-opiskelija ystävineen asustaa tätä taloa.

Pittsburgihissa, Andy Warhall museossa tapasimme Markin, joka on kasvanut ja elää Amerikassa, mutta hänellä on vahvat  suomalaiset sukujuuret. Hänen perheensä on lähtöisin Suojärveltä ja sukulaisia löytyy niin Joensuusta kuin Lieksasta. Markin kanssa tapaamme ehkä muutaman vuoden sisällä Joensuussa.

Meillä oli myös ilo vierailla Akronissa, Pohjois-Ohiossa Ketosen perheen luona. Joensuulaislähtöisellä Veli-Pekalla on yritys Akronissa ja perhe asustaa Amerikassa toista kierrosta, tällä erää kolmatta vuotta.

Ystävien lisäksi olemme törmänneet erilaisiin suomalaisiin tuotteisiin ja suomalaiseen osaamiseen. KONE näkyy monissa paikoissa sillä KONEen hissit ja liukuportaat ovat täällä suosittuja. Laatu onkin taattua, sillä meno on tasaista ja varmaa kun Koneen hissiin hyppää :)!

IMG_1443

Lumenen tuotteita on myynnissä CVS:llä sekä joissakin muissa kosmetiikkaa myyvissä tavarataloissa. Hinnat ovat komeat ja valikoima melko suppea. Muita vastaantulleita tuotteita ovat mm. Angry Birds, Rapalan tuotteet sekä Marimekko. Nokian älypuhelimia mainostetaan televisiossa, mutta kaupoissa myytävät kappaleet on nimetty jo Mikrosoft Lumiaksi.

Kirjastossa on luettavana Kalevala  ja useita Tove Janssonin teoksia kuten Muumit! Kaikki englanninkielellä. Muita kulttuurin tuotteita on ollut vähän näkyvillä, mutta Jorma Kaukosen konserttimainokset pongasimme paikallislehdestä. Ilmeisesti Ohiossa oli kiertue tuossa lokakuussa.

Englannin aksettimme noterataan yleensä välittömästi:) Ihmiset ovat positiivisesti kiinnostuneita, mistä olemme kotoisin. Kun keskustelussa ilmenee kotimaamme, vastauksena on ollut yleensä Wau, how far! Suomesta tiedetään varsin vähän, mutta hyvä menetys PISAssa on noteerattu. Lisäksi Pasi Sahlberg on tehnyt suomalaista koulutusta tunnetuksi kirjallaan Finnish Lessons.

Parhaamme olemme tehneet Suomi-kuvan nostamiseksi ja lisäämiseksi. Petjan koulun kansaivälisessä illassa oli tarjolla makaroonilaatikkoa ”kaikkien lasten herkkua”. Lisäksi olen useilla luennoilla saanut kertoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja koulun pidosta. Ensi viikolla on vuorossa vierailu 1-2 luokilla Nelsonvillessä. Lapset opiskelevat juuri Skandinaviaa ja osana sitä tutustuvat Lucia-perinteeseen. Emme siis levitetä pelkkää suomalaisuutta vaan myös sitä, että olemme osa pohjoismaita. Suomi tahtoo tuossa keskustelusssa jäädä Ruotsin ja Tanskan varjoon!

Linnan juhlat jatkuvat YLEn Areenalla ja saamme sen kautta osallistua itsenäisyyspäivän viettoon! Sushia ja kuoharia kyytipoikana!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille meiltä ulkosuomalaisilta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s